Bezy

                                                  Bezy



                            Niby tylko białka i cukier a tyle z nimi zachodu. 
          Ich wykonanie nie jest łatwe, trzeba poświęcić im uwagę i czas ale efekt 
                                    końcowy jest bardzo zadowalający. 

                         Bezy mogą służyć do dekoracji, jako deser a także tort, wszystko
                   zależy od kształtu, wielkości  oraz koloru. Rynek cukierniczy jest pełen
                          barwników spożywczych o rozmaitych kolorach, a więc nasze
                             bezy mogą być tęczowe pastelowe czy też stonowane. 
                  Osobiście wykonywałam bezy z  kokosem, cynamonem a także z przyprawą
                                          korzenną i wychodzą niesamowite. 

                        Piekłam bezy niezliczoną ilość razy jednak to nie świadczy 
                   o tym, że za każdym razem wychodzą idealne. Trzeba się liczyć
                     z tym, że piana może się zepsuć i cały proces należy powtórzyć.
                   Nie należy się jednak zniechęcać a uważnie zalecać do przepisu. 
                                ( z przepisu wychodzi 2 blaszki bezików ) 

                            
                                                           Składniki ; 
                             
                   5 białek ( świeże jaja  najlepiej wiejskie w temperaturze pokojowej)
                                     240 g cukru najlepiej drobnego 
                                                      szczypta soli
                                     opcjonalnie barwniki spożywcze 


                                                      Wykonanie ; 

              Białka umieszczamy wraz z solą w misce miksera i mieszamy
             na wysokich  obrotach. Pilnujemy momentu kiedy piana będzie
             już gęsta ( będziemy widzieć ślady  po rózgach na pianie ) ale 
             nie przebita, to znaczy - konsystencja ściętej śmietany, gąbczasta
              a nie jednolita.
                                              ( na zdjęciu widać konsystencje )



               

             Gdy zaobserwujemy moment zaczynamy po łyżce
             dodawać cukier  i mieszać do momentu aż cały się rozpuści ( można 
            to zaobserwować na ściankach miski ) . Jeżeli robimy jednokolorowe 
            beziki pod koniec ubijania można dodać barwnik. Jeśli nie należy 
            rozdzielić masę do osobnych misek i dopiero wtedy dodawać barwnik.
           Ważne aby obserwować konsystencję piany , ma być jednolita i delikatnie 
           spływać z szpatułki. 

                            

           

           Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z interesującą nas 
           końcówką, na papierze do pieczenia wyciskamy bezy.

          


           
          

            Całość powinna piec się w temperaturze  90 - 110 stopni około 
           60 - 80 minut , każdy piekarnik jest inny więc należy sprawdzać czy 
           bezy mają twardą skorupkę z wierzchu i są zwarte w środku .
           Po pieczeniu należy pozostawić na blaszce do ostygnięcia. 



              


                                               



                                                                        Gotowe !!!

                  



       




             
           Teraz możesz cieszyć się pięknymi i smacznymi bezami 
          Dodatkowo podam przepis na szybki krem cytrynowy,
          którym można przełożyć większe beziki. 

                                                Składniki ; 
                  
                                              sok z 3 cytryn 
                                              łyżka miodu 
                                       łyżka maki ziemniaczanej
                                       120 ml śmietanki 36 %

                      
                                            Wykonanie ; 

               Sok z cytryn wraz z miodem umieszczamy w rondelku 
               i zagotowujemy. Dodajemy mąkę i mieszamy rózgą 
               aż zgęstnieje do konsystencji gęstego kisielu. 
              Zdejmujemy z palnika i studzimy.
              Ubijamy delikatnie śmietankę i dodajemy ją do masy 
              cytrynowej mieszając mikserem do połączenia składników. 
              Masą przekładamy bezy. 
              Zamiast cytryny można użyć soku z limonki, pomarańczy, porzeczki. 

              
                     

           



                    

Komentarze

Popularne posty