Bezy
Bezy
Niby tylko białka i cukier a tyle z nimi zachodu.
Ich wykonanie nie jest łatwe, trzeba poświęcić im uwagę i czas ale efekt
końcowy jest bardzo zadowalający.
Bezy mogą służyć do dekoracji, jako deser a także tort, wszystko
zależy od kształtu, wielkości oraz koloru. Rynek cukierniczy jest pełen
barwników spożywczych o rozmaitych kolorach, a więc nasze
bezy mogą być tęczowe pastelowe czy też stonowane.
Osobiście wykonywałam bezy z kokosem, cynamonem a także z przyprawą
korzenną i wychodzą niesamowite.
Piekłam bezy niezliczoną ilość razy jednak to nie świadczy
o tym, że za każdym razem wychodzą idealne. Trzeba się liczyć
z tym, że piana może się zepsuć i cały proces należy powtórzyć.
Nie należy się jednak zniechęcać a uważnie zalecać do przepisu.
( z przepisu wychodzi 2 blaszki bezików )
Składniki ;
5 białek ( świeże jaja najlepiej wiejskie w temperaturze pokojowej)
240 g cukru najlepiej drobnego
szczypta soli
opcjonalnie barwniki spożywcze
Wykonanie ;
Białka umieszczamy wraz z solą w misce miksera i mieszamy
na wysokich obrotach. Pilnujemy momentu kiedy piana będzie
już gęsta ( będziemy widzieć ślady po rózgach na pianie ) ale
nie przebita, to znaczy - konsystencja ściętej śmietany, gąbczasta
a nie jednolita.
( na zdjęciu widać konsystencje )
Gdy zaobserwujemy moment zaczynamy po łyżce
dodawać cukier i mieszać do momentu aż cały się rozpuści ( można
to zaobserwować na ściankach miski ) . Jeżeli robimy jednokolorowe
beziki pod koniec ubijania można dodać barwnik. Jeśli nie należy
rozdzielić masę do osobnych misek i dopiero wtedy dodawać barwnik.
Ważne aby obserwować konsystencję piany , ma być jednolita i delikatnie
spływać z szpatułki.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z interesującą nas
końcówką, na papierze do pieczenia wyciskamy bezy.
Całość powinna piec się w temperaturze 90 - 110 stopni około
60 - 80 minut , każdy piekarnik jest inny więc należy sprawdzać czy
bezy mają twardą skorupkę z wierzchu i są zwarte w środku .
Po pieczeniu należy pozostawić na blaszce do ostygnięcia.
Gotowe !!!
Teraz możesz cieszyć się pięknymi i smacznymi bezami
Dodatkowo podam przepis na szybki krem cytrynowy,
którym można przełożyć większe beziki.
Składniki ;
sok z 3 cytryn
łyżka miodu
łyżka maki ziemniaczanej
120 ml śmietanki 36 %
Wykonanie ;
Sok z cytryn wraz z miodem umieszczamy w rondelku
i zagotowujemy. Dodajemy mąkę i mieszamy rózgą
aż zgęstnieje do konsystencji gęstego kisielu.
Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Ubijamy delikatnie śmietankę i dodajemy ją do masy
cytrynowej mieszając mikserem do połączenia składników.
Masą przekładamy bezy.
Zamiast cytryny można użyć soku z limonki, pomarańczy, porzeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz