Tort Urodzinowy

   Należę do tej grupy kobiet ,które na urodziny pragną dostać piękny tort  ,najlepiej  w połączeniu z bukietem ulubionych kwiatów. 
  Przeglądając strony internetowe w poszukiwaniu tego "jedynego" natchnęłam się na tort 
 złożony z cyferek . Osoby  przeglądające Instagram wiedzą o czym mówię ,internetowy świat oszalał na punkcie tych wypieków. 
  Kiedy już wiedziałam czego chcę ,zrodziło się pytanie "gdzie taki tort dostanę ? " 
  Wtedy  pomyślałam ,a może zrobię go samodzielnie ,przecież  to na pewno nie jest takie trudne , tylko... od czego zacząć. 

  

Podzielmy cały etap cukierniczy na trzy części :
1. Ciasto 
2. Krem   
   3. Dekoracja


1. Ciasto do takiego  typu tortu to oczywiście ciasto kruche , u mnie trochę zmodyfikowane .
Składniki:
7 łyżek stołowych mąki pszennej 
5 łyżek stołowych mąki kokosowej
2 łyżki stołowe jogurtu greckiego 
1/2 kostki margaryny
10 g cukru waniliowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżeczki miodu 

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto . Gdy  jest  gotowe podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy  na grubość około 0,5 cm . Uzyskane ciasto wystarczy nam na 4 cyferki w rozmiarze A5. Ja przygotowałam sobie szablony  własnoręcznie , ale można je wydrukować i zaoszczędzić przy tym czas. Od szablonów wycinamy z ciasta cyferki i delikatnie je gładzimy zwilżoną dłonią ( konieczne przy poszarpanych brzegach aby upiekły nam się równo i ładnie) . Wycinamy po dwa razy każdą cyfrę bo tyle własnie jest nam potrzebne. Gotowe wykładamy na blachę i pieczemy około 20 minut w zależności od piekarnika. Tak też robimy z kolejną turą. 



2.Krem 
Składniki:
1 opakowanie serka mascarpone 
500 ml śmietanki 30 % lub 36% 
 1 opakowanie śmietan-fix
Dodatkowo 
kilka sztuk truskawek 
biała czekolada 

Ubijamy śmietankę wraz z fix'em do uzyskania gęstej konsystencji. Dodatkowo w osobnym naczyniu ubijamy przez około 2/3 minutki serek mascarpone . Łączymy obie masy mikserem . Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka zakończonego półokrągłym otworem. Rozprowadzamy krem po całej powierzchni kruchego ciasta . 



Na krem układamy pokruszoną czekoladę i kawałki truskawek . Całość przykrywamy pozostałym ciastem i również rozprowadzamy krem ale już bez owoców i czekolady. Jest to warstwa wierzchnia tak więc pozostaje ona do dekoracji . 


3. Dekoracja 
Składniki :
Biała czekolada
Truskawki 
                                                 Makaroniki ( dostępne już w wielu sklepach  i cukierniach-Biedronka ,Lidl ,można upiec samodzielnie, jednak wymagają dość dobrego piekarnika )
Bezy 
Róże lub dowolne inne kwiaty 

Ten etap to już sprawa indywidualna. Każdy wedle uznania zadecyduje czego chce mieć więcej na torcie ,a czego mniej . Ja umieszczam zdjęcia podglądowe jak wyglądał mój tort . 
Przygotowanie to nic trudnego a każdy w ten sposób może się cieszyć pięknym tortem.







  

Komentarze

Popularne posty