Tort Urodzinowy
Należę do tej grupy kobiet ,które na urodziny pragną dostać piękny tort ,najlepiej w połączeniu z bukietem ulubionych kwiatów.
Przeglądając strony internetowe w poszukiwaniu tego "jedynego" natchnęłam się na tort
złożony z cyferek . Osoby przeglądające Instagram wiedzą o czym mówię ,internetowy świat oszalał na punkcie tych wypieków.
Kiedy już wiedziałam czego chcę ,zrodziło się pytanie "gdzie taki tort dostanę ? "
Wtedy pomyślałam ,a może zrobię go samodzielnie ,przecież to na pewno nie jest takie trudne , tylko... od czego zacząć.
Przeglądając strony internetowe w poszukiwaniu tego "jedynego" natchnęłam się na tort
złożony z cyferek . Osoby przeglądające Instagram wiedzą o czym mówię ,internetowy świat oszalał na punkcie tych wypieków.
Kiedy już wiedziałam czego chcę ,zrodziło się pytanie "gdzie taki tort dostanę ? "
Wtedy pomyślałam ,a może zrobię go samodzielnie ,przecież to na pewno nie jest takie trudne , tylko... od czego zacząć.
Podzielmy cały etap cukierniczy na trzy części :
1. Ciasto
2. Krem
3. Dekoracja
1. Ciasto do takiego typu tortu to oczywiście ciasto kruche , u mnie trochę zmodyfikowane .
Składniki:
7 łyżek stołowych mąki pszennej
5 łyżek stołowych mąki kokosowej
2 łyżki stołowe jogurtu greckiego
1/2 kostki margaryny
10 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki miodu
Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto . Gdy jest gotowe podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm . Uzyskane ciasto wystarczy nam na 4 cyferki w rozmiarze A5. Ja przygotowałam sobie szablony własnoręcznie , ale można je wydrukować i zaoszczędzić przy tym czas. Od szablonów wycinamy z ciasta cyferki i delikatnie je gładzimy zwilżoną dłonią ( konieczne przy poszarpanych brzegach aby upiekły nam się równo i ładnie) . Wycinamy po dwa razy każdą cyfrę bo tyle własnie jest nam potrzebne. Gotowe wykładamy na blachę i pieczemy około 20 minut w zależności od piekarnika. Tak też robimy z kolejną turą.
2.Krem
Składniki:
1 opakowanie serka mascarpone
500 ml śmietanki 30 % lub 36%
1 opakowanie śmietan-fix
Dodatkowo
kilka sztuk truskawek
biała czekolada
Ubijamy śmietankę wraz z fix'em do uzyskania gęstej konsystencji. Dodatkowo w osobnym naczyniu ubijamy przez około 2/3 minutki serek mascarpone . Łączymy obie masy mikserem . Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka zakończonego półokrągłym otworem. Rozprowadzamy krem po całej powierzchni kruchego ciasta .
Na krem układamy pokruszoną czekoladę i kawałki truskawek . Całość przykrywamy pozostałym ciastem i również rozprowadzamy krem ale już bez owoców i czekolady. Jest to warstwa wierzchnia tak więc pozostaje ona do dekoracji .
3. Dekoracja
Składniki :
Biała czekolada
Truskawki
Makaroniki ( dostępne już w wielu sklepach i cukierniach-Biedronka ,Lidl ,można upiec samodzielnie, jednak wymagają dość dobrego piekarnika )
Bezy
Róże lub dowolne inne kwiaty
Ten etap to już sprawa indywidualna. Każdy wedle uznania zadecyduje czego chce mieć więcej na torcie ,a czego mniej . Ja umieszczam zdjęcia podglądowe jak wyglądał mój tort .
Przygotowanie to nic trudnego a każdy w ten sposób może się cieszyć pięknym tortem.











Komentarze
Prześlij komentarz