Serniczki z domową granolą

      Każdy z nas ma dzień, w którym ochota na coś słodkiego nie ustępuje. Nie należy w tedy udawać się do sklepu po "gotowiec", a spróbować upiec coś szybkiego i bez zbędnego dodatku sztucznych składników. Domowe wypieki zawierają to co sami dodajemy, mamy pełną i 100 % świadomość zawartych składników w przeciwieństwie do kupionych ciast czy ciasteczek.  Nie mowa tu o sprawdzonych cukierniach, kawiarniach gdzie możemy zapytać o skład. 


                    W tym wpisie przepis na domową granolę, która jest idealna na śniadanie, jako przekąska, jak i również do wypieków. Mniej kaloryczny sposób na ulubioną chrupkość w serniku czy cieście kruchym. 
                                            Etapy powstawania podzielimy na części : 
                                                      1. Granola.
                                                      2.Serek.
                                                      3.Owoce.

    1. Granola jest powszechnie dostępna w sklepie i również  w tym przepisie można wykorzystać gotową. Jednak przedstawiam przepis na moją wersję. 


                                                                  Składniki:
                                                    1 szklanka płatków owsianych
                                                         1/3 ekspandowane jagły 
                                                      3 łyżki wiórków kokosowych
                                                        3 kostki czekolady gorzkiej  
                                                                 2 łyżki miodu 
                                                           1 łyżka oleju kokosowego   
  ( do granoli można dodawać różnorodne orzechy jak i bakalie, miód można zastąpić syropek klonowym)

                                   
                              Suche składniki umieszczamy w misce, mieszamy i dodajemy miód. Rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy do miski z resztą składników. Wysypujemy całość na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 160 stopni . Należy obserwować proces pieczenia aby nasza granola się nam za bardzo  nie przypiekła. 



2. Serek do serniczków można przygotować na wiele sposobów, ja przedstawiam szybki i równie smaczny. 

                                                                   Składniki:
                                                  1 kostka chudego białego serka 
                                                                   2 jajka 
                                             miód lub inna substancja słodząca do smaku
                                                       2 łyżki jogurtu naturalnego

          Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy do gładkiej konsystencji, możemy też                                                                           wspomóc się blenderem. 

3. Owoce- możemy tu użyć wszystkich owoców, w zależności od sezonu.  Oczywiście owoce typu jabłka, gruszki należy przygotować wcześniej aby były miękkie. Ja użyłam rabarbaru aby całość miała lekko kwaskowy smak. 
                                                                Składniki: 
                                                      2 gałązki rabarbaru
                                                        1/3 szklanki wody 
                                                         1 łyżka miodu 
  
 Rabarbar obieram i kroje na mniejsze kawałki około 1-2 cm . Wkładam na patelnie, zalewam wodą i miodem. Gotuję na średnim ogniu do wyparowania wody. 
  
                                 
 Tak przygotowane składniki zawieram w całość. Do foremek na dno wkładam granolę, przykładam ją warstwą sera i owocami. Całość znów zakrywam niewielką ilością sera i posypuję granolą. Tak przygotowane foremki przekładam do piekarnika na około 15/20 minut na około 80-90 stopni. Ser ma powoli się ścinać . 












Gotowe !!!  Twoje zdrowe  serniczki szybko  zawitają na stole. 




                             

Komentarze

Popularne posty