Serniczki z domową granolą
Każdy z nas ma dzień, w którym ochota na coś słodkiego nie ustępuje. Nie należy w tedy udawać się do sklepu po "gotowiec", a spróbować upiec coś szybkiego i bez zbędnego dodatku sztucznych składników. Domowe wypieki zawierają to co sami dodajemy, mamy pełną i 100 % świadomość zawartych składników w przeciwieństwie do kupionych ciast czy ciasteczek. Nie mowa tu o sprawdzonych cukierniach, kawiarniach gdzie możemy zapytać o skład.
W tym wpisie przepis na domową granolę, która jest idealna na śniadanie, jako przekąska, jak i również do wypieków. Mniej kaloryczny sposób na ulubioną chrupkość w serniku czy cieście kruchym.
Etapy powstawania podzielimy na części :
1. Granola.
2.Serek.
3.Owoce.
1. Granola jest powszechnie dostępna w sklepie i również w tym przepisie można wykorzystać gotową. Jednak przedstawiam przepis na moją wersję.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1/3 ekspandowane jagły
3 łyżki wiórków kokosowych
3 kostki czekolady gorzkiej
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego
( do granoli można dodawać różnorodne orzechy jak i bakalie, miód można zastąpić syropek klonowym)
Suche składniki umieszczamy w misce, mieszamy i dodajemy miód. Rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy do miski z resztą składników. Wysypujemy całość na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 160 stopni . Należy obserwować proces pieczenia aby nasza granola się nam za bardzo nie przypiekła.
2. Serek do serniczków można przygotować na wiele sposobów, ja przedstawiam szybki i równie smaczny.
Składniki:
1 kostka chudego białego serka
2 jajka
miód lub inna substancja słodząca do smaku
2 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy do gładkiej konsystencji, możemy też wspomóc się blenderem.
3. Owoce- możemy tu użyć wszystkich owoców, w zależności od sezonu. Oczywiście owoce typu jabłka, gruszki należy przygotować wcześniej aby były miękkie. Ja użyłam rabarbaru aby całość miała lekko kwaskowy smak.
Składniki:
2 gałązki rabarbaru
1/3 szklanki wody
1 łyżka miodu
Rabarbar obieram i kroje na mniejsze kawałki około 1-2 cm . Wkładam na patelnie, zalewam wodą i miodem. Gotuję na średnim ogniu do wyparowania wody.
Tak przygotowane składniki zawieram w całość. Do foremek na dno wkładam granolę, przykładam ją warstwą sera i owocami. Całość znów zakrywam niewielką ilością sera i posypuję granolą. Tak przygotowane foremki przekładam do piekarnika na około 15/20 minut na około 80-90 stopni. Ser ma powoli się ścinać .
Gotowe !!! Twoje zdrowe serniczki szybko zawitają na stole.
W tym wpisie przepis na domową granolę, która jest idealna na śniadanie, jako przekąska, jak i również do wypieków. Mniej kaloryczny sposób na ulubioną chrupkość w serniku czy cieście kruchym.
Etapy powstawania podzielimy na części :
1. Granola.
2.Serek.
3.Owoce.
1. Granola jest powszechnie dostępna w sklepie i również w tym przepisie można wykorzystać gotową. Jednak przedstawiam przepis na moją wersję.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1/3 ekspandowane jagły
3 łyżki wiórków kokosowych
3 kostki czekolady gorzkiej
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego
( do granoli można dodawać różnorodne orzechy jak i bakalie, miód można zastąpić syropek klonowym)
Suche składniki umieszczamy w misce, mieszamy i dodajemy miód. Rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy do miski z resztą składników. Wysypujemy całość na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 160 stopni . Należy obserwować proces pieczenia aby nasza granola się nam za bardzo nie przypiekła.
2. Serek do serniczków można przygotować na wiele sposobów, ja przedstawiam szybki i równie smaczny.
Składniki:
1 kostka chudego białego serka
2 jajka
miód lub inna substancja słodząca do smaku
2 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy do gładkiej konsystencji, możemy też wspomóc się blenderem.
3. Owoce- możemy tu użyć wszystkich owoców, w zależności od sezonu. Oczywiście owoce typu jabłka, gruszki należy przygotować wcześniej aby były miękkie. Ja użyłam rabarbaru aby całość miała lekko kwaskowy smak.
Składniki:
2 gałązki rabarbaru
1/3 szklanki wody
1 łyżka miodu
Rabarbar obieram i kroje na mniejsze kawałki około 1-2 cm . Wkładam na patelnie, zalewam wodą i miodem. Gotuję na średnim ogniu do wyparowania wody.
Tak przygotowane składniki zawieram w całość. Do foremek na dno wkładam granolę, przykładam ją warstwą sera i owocami. Całość znów zakrywam niewielką ilością sera i posypuję granolą. Tak przygotowane foremki przekładam do piekarnika na około 15/20 minut na około 80-90 stopni. Ser ma powoli się ścinać .
Gotowe !!! Twoje zdrowe serniczki szybko zawitają na stole.









Komentarze
Prześlij komentarz