Marmurkowe jednorożce
Internet oszalał na ich punkcie, przedstawiane są w różnych wariantach kolorystycznych. Ich wizerunki widnieją na tortach, babeczkach, lodach, deserach......mowa tu o jednorożcach. Piękne wersję tych przedstawień widzimy z mas cukrowych, niestety jej jedzenie jest mało przyjemne. Moja wersja jest w pełni jadalna i w pastelowej kolorystyce.
Etapy powstawania naszych maluchów podzielimy na części:
1.Ucierane ciasto cytrynowe.
2.Masa kokosowa.
3.Domowa masa cukrowo /piankowa
4.Masa śmietankowo - serowa.
1. Ucierane ciasto cytrynowe jest szybkie i łatwe do zrobienia.
Idealny sposób na wilgotne i za razem puszyste ciasto.
Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z połowy cytryny
mąka około szklanki
Masło rozcieramy na puch, w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem. Jajka dodajemy do masła razem z sokiem i skórką cytryny . Stopniowo dodajemy mąkę do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto wykładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na około 20/30 minut .
2. Masa kokosowa jest bardzo prosta i wygląda oraz smakuje jak budyń kokosowy.
Składniki:
1/2 szklanki mleka
łyżka cukru
1/3 szklanki wiórków kokosowych
łyżka mąki ziemniaczanej
Mleko, cukier oraz wiórki umieszczamy w rondelku i gotujemy do uzyskania lekko zgęstniałej konsystencji. Przez sitko przesiewamy mąkę ziemniaczaną prosto do powstałej masy kokosowej, energicznie mieszając. Pozostawiamy masę do wystudzenia.
3.Masa cukrowo-piankowa. Przypomina pianki lecz jest trochę bardziej zbita. Ja wykorzystałam ją na uszy jednorożca.
Składniki:
20 g płynnej glukozy
łyżeczka żelatyny
łyżeczka wody
cukier puder
Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Glukozę wraz z napęczniałą żelatyną, wkładamy do rondelka i podgrzewamy do połączenia się składników. Do powstałej masy dodajemy cukier puder i mieszamy energicznie, dodajemy cukru tyle aby masa była zbita i śnieżno biała. Musimy wyczuć moment kiedy to masa przestanie się lepić i nie będzie chciała przyjmować cukru.
4. Masa śmietankowo-serowa . Należy tu wykorzystać zmielony serek, gładki bez grudek gdyż będą one widoczne w masie.
Składniki :
200 ml śmietanki 36 %
100/150 g serka białego zmielonego
2 płaskie łyżki cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy do ich połączenia się. Powstałą masę dzielę na części i dodaję do nich barwniki w celu uzyskania odpowiedniego koloru.
Gotowe i ostudzone ciasto ścinamy na równo z foremką, tak aby nasze jednorożce stały równo i się nie przewracały. Wycinamy w cieście otwór na nasze nadzienie, ja wykorzystam masę kokosową w połączeniu z domową konfiturą porzeczkową. Do otworu wkładam po łyżeczce masy i przykrywam wyciętym wcześniej ciastem. Całość pokrywam masą
serowo -smietankową, przeciągając i dociskając do ciasta szpatułkę, tak aby powstał nam marmurkowy efekt.
Kolorową masę przekładam do rękawa i robię grzywę, układam na nią wycięty z wafla róg oraz uszy wykonane z masy cukrowej. Całość dekoruję cukierkową posypką, a oczy narysowałam z kakao, może być polewa w piasku lub masa cukrowa zabarwiona na ciemny kolor.
Jednorożce gotowe !!!
Piękne i pastelowe kolory można zamienić na każde inne, zależy to od naszych upodobań i inwencji twórczej. Zapraszam do eksperymentowania w kuchni.
Etapy powstawania naszych maluchów podzielimy na części:
1.Ucierane ciasto cytrynowe.
2.Masa kokosowa.
3.Domowa masa cukrowo /piankowa
4.Masa śmietankowo - serowa.
1. Ucierane ciasto cytrynowe jest szybkie i łatwe do zrobienia.
Idealny sposób na wilgotne i za razem puszyste ciasto.
Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z połowy cytryny
mąka około szklanki
Masło rozcieramy na puch, w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem. Jajka dodajemy do masła razem z sokiem i skórką cytryny . Stopniowo dodajemy mąkę do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto wykładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na około 20/30 minut .
2. Masa kokosowa jest bardzo prosta i wygląda oraz smakuje jak budyń kokosowy.
Składniki:
1/2 szklanki mleka
łyżka cukru
1/3 szklanki wiórków kokosowych
łyżka mąki ziemniaczanej
Mleko, cukier oraz wiórki umieszczamy w rondelku i gotujemy do uzyskania lekko zgęstniałej konsystencji. Przez sitko przesiewamy mąkę ziemniaczaną prosto do powstałej masy kokosowej, energicznie mieszając. Pozostawiamy masę do wystudzenia.
3.Masa cukrowo-piankowa. Przypomina pianki lecz jest trochę bardziej zbita. Ja wykorzystałam ją na uszy jednorożca.
Składniki:
20 g płynnej glukozy
łyżeczka żelatyny
łyżeczka wody
cukier puder
Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Glukozę wraz z napęczniałą żelatyną, wkładamy do rondelka i podgrzewamy do połączenia się składników. Do powstałej masy dodajemy cukier puder i mieszamy energicznie, dodajemy cukru tyle aby masa była zbita i śnieżno biała. Musimy wyczuć moment kiedy to masa przestanie się lepić i nie będzie chciała przyjmować cukru.
4. Masa śmietankowo-serowa . Należy tu wykorzystać zmielony serek, gładki bez grudek gdyż będą one widoczne w masie.
Składniki :
200 ml śmietanki 36 %
100/150 g serka białego zmielonego
2 płaskie łyżki cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy do ich połączenia się. Powstałą masę dzielę na części i dodaję do nich barwniki w celu uzyskania odpowiedniego koloru.
Gotowe i ostudzone ciasto ścinamy na równo z foremką, tak aby nasze jednorożce stały równo i się nie przewracały. Wycinamy w cieście otwór na nasze nadzienie, ja wykorzystam masę kokosową w połączeniu z domową konfiturą porzeczkową. Do otworu wkładam po łyżeczce masy i przykrywam wyciętym wcześniej ciastem. Całość pokrywam masą
serowo -smietankową, przeciągając i dociskając do ciasta szpatułkę, tak aby powstał nam marmurkowy efekt.
Kolorową masę przekładam do rękawa i robię grzywę, układam na nią wycięty z wafla róg oraz uszy wykonane z masy cukrowej. Całość dekoruję cukierkową posypką, a oczy narysowałam z kakao, może być polewa w piasku lub masa cukrowa zabarwiona na ciemny kolor.
Jednorożce gotowe !!!
Piękne i pastelowe kolory można zamienić na każde inne, zależy to od naszych upodobań i inwencji twórczej. Zapraszam do eksperymentowania w kuchni.











Komentarze
Prześlij komentarz