Marmurkowe jednorożce

                  Internet oszalał na ich punkcie, przedstawiane są w różnych wariantach kolorystycznych. Ich wizerunki widnieją na tortach, babeczkach, lodach, deserach......mowa tu o jednorożcach. Piękne wersję tych przedstawień widzimy z mas cukrowych, niestety jej jedzenie jest mało przyjemne. Moja wersja jest w pełni jadalna i w pastelowej kolorystyce.

                                           

                                  Etapy powstawania naszych maluchów podzielimy na części:
                                                          1.Ucierane ciasto cytrynowe.
                                                             2.Masa kokosowa.
                                                             3.Domowa masa cukrowo /piankowa
                                                             4.Masa śmietankowo - serowa.

                 1. Ucierane ciasto cytrynowe jest szybkie i łatwe do zrobienia.
                     Idealny sposób na wilgotne i za razem puszyste ciasto.
                                                                   Składniki:
                                                   1 kostka masła lub margaryny
                                                                       3 jajka
                                                            3 łyżki cukru pudru
                                                  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                     sok i skórka z połowy cytryny
                                                          mąka około szklanki
Masło rozcieramy na puch, w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem. Jajka dodajemy do masła razem z sokiem i skórką cytryny . Stopniowo dodajemy mąkę do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto wykładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na około 20/30 minut .

               2. Masa kokosowa jest bardzo prosta i  wygląda oraz smakuje jak budyń kokosowy.
                                                                    Składniki:
                                                             1/2 szklanki mleka
                                                                  łyżka cukru
                                                   1/3 szklanki wiórków kokosowych
                                                            łyżka mąki ziemniaczanej

Mleko, cukier oraz wiórki umieszczamy w rondelku i gotujemy do uzyskania lekko zgęstniałej konsystencji. Przez sitko przesiewamy mąkę ziemniaczaną prosto do powstałej masy kokosowej, energicznie mieszając. Pozostawiamy masę do wystudzenia.


            3.Masa cukrowo-piankowa. Przypomina pianki lecz jest trochę bardziej zbita. Ja wykorzystałam ją na uszy jednorożca.
                                                                   Składniki:
                                                          20 g płynnej glukozy
                                                            łyżeczka żelatyny
                                                              łyżeczka wody
                                                                cukier puder

Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Glukozę wraz z napęczniałą żelatyną, wkładamy do rondelka i podgrzewamy do połączenia się składników. Do powstałej masy dodajemy cukier puder i mieszamy energicznie, dodajemy cukru tyle aby masa była zbita i śnieżno biała. Musimy wyczuć moment kiedy to masa przestanie się lepić i nie będzie chciała przyjmować cukru.



4. Masa śmietankowo-serowa . Należy tu wykorzystać zmielony serek, gładki bez grudek gdyż będą one widoczne w masie.
                                                                      Składniki : 
                                                             200 ml śmietanki 36 %
                                                    100/150 g serka białego zmielonego
                                                             2 płaskie łyżki cukru

 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy do ich połączenia się. Powstałą masę dzielę na części i dodaję do nich barwniki w celu uzyskania odpowiedniego koloru.



                Gotowe i ostudzone ciasto ścinamy na równo z foremką, tak aby nasze jednorożce stały               równo i się nie przewracały. Wycinamy w cieście otwór na nasze nadzienie, ja wykorzystam               masę kokosową w połączeniu z domową konfiturą porzeczkową. Do otworu wkładam po                      łyżeczce  masy i  przykrywam wyciętym  wcześniej ciastem.  Całość pokrywam masą
        serowo -smietankową, przeciągając i dociskając do ciasta szpatułkę, tak aby powstał nam                    marmurkowy efekt.

 Kolorową masę przekładam do rękawa i robię grzywę, układam na nią wycięty z wafla róg oraz uszy wykonane z masy cukrowej. Całość dekoruję cukierkową posypką, a oczy narysowałam z kakao, może być polewa w piasku lub masa cukrowa zabarwiona na ciemny kolor. 





Jednorożce gotowe !!!
Piękne i pastelowe kolory można zamienić na każde inne, zależy to od naszych upodobań i inwencji twórczej. Zapraszam do eksperymentowania w kuchni. 


   
                                   

Komentarze

Popularne posty