Mini torciki z glazurą

             


       W upalne dni  każdy pragnie zjeść coś lekkiego i owocowego. Moją propozycją na letni czas  są mini torciki z glazurą o nadzieniu kokosowym z owocami. Takie połączenie przypadnie do gustu wielu miłośnikom słodkości , lekka musowa konsystencja sprawi ,że często będziesz wracać do tego deseru. Całe wykonanie jest bardzo proste , a mini torciki nie potrzebują pieczenia . 











 Cały proces przygotowania tak jak w poprzednim wpisie podzielimy na kilka etapów : 
                                            

                                                  1. Mus kokosowy .
                                                  2. Masa kokosowa z białą czekoladą . 
                                                  3. Masa czekoladowa.
                                                  4. Glazura . 
           
 1. Mus kokosowy jest najbardziej ulubioną dla mnie formą przetworzenia kokosa .  Przygotowany mus przełożony do słoika może posłużyć nam do innych wypieków jak i owsianek czy też koktajli.  Cały proces jest banalnie prosty i potrzebne nam są tylko wiórki kokosowe. 
                                                     
                                                                  Składniki :
                                      75 gram wiórków kokosowych (można zrobić z większej ilości ) 

 Wiórki wsypujemy do blendera i miksujemy co jakiś czas robiąc przerwę aby blender odpoczął . Z ścianek blendera zbieramy wiórki i uruchamiamy blender  . Wiórki kokosowe po czasie puszczają "sok " dzięki czemu przygotowany krem ma konsystencję gęstej  śmietany. 





2. Masa kokosowa z białą czekoladą jest przygotowana na bazie uprzednio zrobionego musu kokosowego , jej konsystencja jest lekka i mocno kokosowa. 

Składniki : 
 mus kokosowy 
tabliczka białej czekolady
50 g mleka skondensowanego słodzonego 
1 łyżka żelatyny 
1 jajko  
200 ml śmietanki 36 % 


Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia . Czekoladę , mus kokosowy i mleko skondensowane  wkładamy do rondelka i podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Żółtko rozdzielamy od białka i ucieramy delikatnie do uzyskania puszystej konsystencji , białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko i białko delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej czekoladą  i dodajemy żelatynę , odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę 36 % i również dodajemy do czekolady . Całość przekładamy do silikonowych foremek i dodajemy owoce. U mnie w torcikach pojawiły się truskawki i borówki . Całość odstawiamy do lodówki do momentu przygotowania masy czekoladowej. 



3. Masa czekoladowa o konsystencji musu idealnie pasuje do owoców i deserów lodowych . U mnie zastosowana aby wzbogacić wizerunek torcika podczas przekroju oraz ze względu na jej wspaniały smak. 

Składniki :
1/2 tabliczki czekolady 
30 ml mleka skondensowanego słodzonego 
1/2 łyżki żelatyny 
40 ml śmietanki 36 % 

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia .  Czekoladę i mleko skondensowane wkładamy do rondelka i podgrzewamy do połączenia składników , dodajemy czekoladę i odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy śmietankę i dodajemy do czekolady , całość przekładamy do wcześniej schłodzonej masy z owocami . Odstawiamy do zamrażalki do całkowitego zamrożenia mas. 





4. Lustrzana glazura pięknie się prezentuje i równie dobrze smakuje . Jej kolor jest zależny od użytych barwników a  wykończenie mleczne lub "przezroczyste " zależy od zastosowania śmietanki  czy też mleka skondensowanego   ,u mnie dziś mleczne  wykończenie . 

Składniki : 

10 g żelatyny
2/3 tabliczki czekolady 
100 ml mleka skondensowanego 
barwnik spożywczy 
50 ml śmietanki 36 % 
50 ml wody 
4 łyżeczki cukru 

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia . Wodę wlewamy do rondelka i podgrzewamy wraz z cukrem do jego rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika dodajemy czekoladę i mleko skondensowane  , całość mieszamy do połączenia się składników. Wstawiamy  rondelek znów na palnik z delikatnym płomieniem i dodajemy żelatynę oraz barwnik , delikatnym strumieniem wlewamy śmietankę . Pozostawiamy do zagotowania. Całość zdejmujemy i odstawiamy do ostudzenia  lecz nie do całkowitego wystygnięcia. 


Mini torciki wyciągamy z foremek na tackę  i oblewamy przygotowaną wcześniej glazurą  ,którą uprzednio  uderzamy  delikatnie o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza .


 Tak przygotowane mini torciki odstawiamy do delikatnego zastygnięcia . Po około 5 minutach całość dekorujemy  owocami  lub  ulubionymi słodyczami . 










Idealne na lato delikatnie mini torciki gotowe !!!



                                            

Komentarze

Popularne posty