Mini torciki z glazurą
W upalne dni każdy pragnie zjeść coś lekkiego i owocowego. Moją propozycją na letni czas są mini torciki z glazurą o nadzieniu kokosowym z owocami. Takie połączenie przypadnie do gustu wielu miłośnikom słodkości , lekka musowa konsystencja sprawi ,że często będziesz wracać do tego deseru. Całe wykonanie jest bardzo proste , a mini torciki nie potrzebują pieczenia .
Cały proces przygotowania tak jak w poprzednim wpisie podzielimy na kilka etapów :
1. Mus kokosowy .
2. Masa kokosowa z białą czekoladą .
3. Masa czekoladowa.
4. Glazura .
1. Mus kokosowy jest najbardziej ulubioną dla mnie formą przetworzenia kokosa . Przygotowany mus przełożony do słoika może posłużyć nam do innych wypieków jak i owsianek czy też koktajli. Cały proces jest banalnie prosty i potrzebne nam są tylko wiórki kokosowe.
Składniki :
75 gram wiórków kokosowych (można zrobić z większej ilości )
Wiórki wsypujemy do blendera i miksujemy co jakiś czas robiąc przerwę aby blender odpoczął . Z ścianek blendera zbieramy wiórki i uruchamiamy blender . Wiórki kokosowe po czasie puszczają "sok " dzięki czemu przygotowany krem ma konsystencję gęstej śmietany.
2. Masa kokosowa z białą czekoladą jest przygotowana na bazie uprzednio zrobionego musu kokosowego , jej konsystencja jest lekka i mocno kokosowa.
Składniki :
mus kokosowy
tabliczka białej czekolady
50 g mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka żelatyny
1 jajko
200 ml śmietanki 36 %
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia . Czekoladę , mus kokosowy i mleko skondensowane wkładamy do rondelka i podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Żółtko rozdzielamy od białka i ucieramy delikatnie do uzyskania puszystej konsystencji , białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko i białko delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej czekoladą i dodajemy żelatynę , odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę 36 % i również dodajemy do czekolady . Całość przekładamy do silikonowych foremek i dodajemy owoce. U mnie w torcikach pojawiły się truskawki i borówki . Całość odstawiamy do lodówki do momentu przygotowania masy czekoladowej.
3. Masa czekoladowa o konsystencji musu idealnie pasuje do owoców i deserów lodowych . U mnie zastosowana aby wzbogacić wizerunek torcika podczas przekroju oraz ze względu na jej wspaniały smak.
Składniki :
1/2 tabliczki czekolady
30 ml mleka skondensowanego słodzonego
1/2 łyżki żelatyny
40 ml śmietanki 36 %
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia . Czekoladę i mleko skondensowane wkładamy do rondelka i podgrzewamy do połączenia składników , dodajemy czekoladę i odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy śmietankę i dodajemy do czekolady , całość przekładamy do wcześniej schłodzonej masy z owocami . Odstawiamy do zamrażalki do całkowitego zamrożenia mas.
4. Lustrzana glazura pięknie się prezentuje i równie dobrze smakuje . Jej kolor jest zależny od użytych barwników a wykończenie mleczne lub "przezroczyste " zależy od zastosowania śmietanki czy też mleka skondensowanego ,u mnie dziś mleczne wykończenie .
Składniki :
10 g żelatyny
2/3 tabliczki czekolady
100 ml mleka skondensowanego
barwnik spożywczy
50 ml śmietanki 36 %
50 ml wody
4 łyżeczki cukru
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia . Wodę wlewamy do rondelka i podgrzewamy wraz z cukrem do jego rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika dodajemy czekoladę i mleko skondensowane , całość mieszamy do połączenia się składników. Wstawiamy rondelek znów na palnik z delikatnym płomieniem i dodajemy żelatynę oraz barwnik , delikatnym strumieniem wlewamy śmietankę . Pozostawiamy do zagotowania. Całość zdejmujemy i odstawiamy do ostudzenia lecz nie do całkowitego wystygnięcia.
Mini torciki wyciągamy z foremek na tackę i oblewamy przygotowaną wcześniej glazurą ,którą uprzednio uderzamy delikatnie o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza .
Tak przygotowane mini torciki odstawiamy do delikatnego zastygnięcia . Po około 5 minutach całość dekorujemy owocami lub ulubionymi słodyczami .
Idealne na lato delikatnie mini torciki gotowe !!!














Komentarze
Prześlij komentarz